Hoe meer mensen ik spreek, hoe meer mij opvalt hoe moe mensen zijn. Een vriendin zei laatst: “Het lijkt wel of hoe dichter we bij het einde van het jaar komen, hoe minder energie ik heb.”

De dagen worden korter, de nachten langer. We staan in het donker op, gaan in het donker naar het werk en we komen in het donker weer thuis. En dan ‘moeten’ we nog zoveel. Drukke feestdagen staan voor de boeg, cadeautjes ‘moeten’ worden gekocht, boodschappen gedaan, bezoek hier en daar, kerstkaarten geschreven, huis opgeruimd en versierd en eind december ‘vliegen’ we van de kerst door naar oud en nieuw. We gaan maar door en door.

Deze donkere bijna wintertijd is er om naar binnen te keren, tot rust te komen, bij te tanken, bij te slapen zoals een beer zijn grot ingaat om aan zijn winterslaap te beginnen en er in de lente mager, uitgeslapen weer uit te komen.
De natuur geeft het goede voorbeeld, ook zij bloeit in deze periode niet. Alle levenssappen trekken zich terug de wortels in om daar tot rust te komen en met hernieuwde energie in het voorjaar weer tot bloei te komen.

Maar wij mensen rennen maar door en door. Zelfs de hamster die ‘graag’ in een rad loopt en soms niet kan stoppen met rennen, houdt een winterslaap.
Helaas staat onze maatschappij steeds verder van de natuur af en een winterslaap houden, is niet meer mogelijk in een 24-uurs altijd maar doordraaiende en een ‘stel-je-voor-dat-we-wat-missen’ maatschappij.

Pak die drukke agenda er eens bij en boek eens wat tijd voor JEZELF!
Zet ontspannende muziek op, sluit je ogen en luister naar de muziek. Maak een wandeling in de natuur, doe een dutje of ga eens vroeg naar bed.
Haal bewust adem.

Kies er bewust voor om even uit dat ‘ren-je-rot’ rad te stappen, al is het maar voor vijf minuten. Vijf minuten bewust ademen en alleen maar ademen, met jezelf en keer naar binnen in jezelf!

Iedere minuut is er één. En mocht je nu denken: daar heb ik nu echt geen tijd voor. Stop dan nu met dit te lezen en je hebt je eerste minuut al te pakken.

Ik wens je een geheel op eigen-wijze winterslaap toe.

Liefs, Esther

♥♥♥

Mocht je deze winter nog meer ME-time nodig hebben dan ben je van harte welkom op onze ME dag !