Vaak, als ik uitleg, wat ik qua werk doe, krijg ik de opmerking: “Jij doet wel heel veel verschillende soorten werkzaamheden!”

Daarna volgt de vraag: “En is dat gestructureerd, ene dag dit, andere dag dat? Of loopt alles door elkaar?”
“Nee, niet gestructureerd per dag, alle bedrijfsactiviteiten lopen door elkaar”, geef ik dan als antwoord.

Hierna volgt vaak de mening: “Je kunt maar één ding goed doen als ondernemer. Je moet je focus leggen op daar waar jij goed in bent in jouw bedrijf en daar moet je je op richten. Dus of je leidt een administratiekantoor, of een uitgeverij, of je schrijft boeken of…. maar zeker niet en!”

Helaas ben ik een eigen-wijze vrouw voor deze standvastige persoonlijkheid.
Ik geloof namelijk niet in hokjes. Ik geloof wel, dat je maar één ding tegelijkertijd kunt doen, met volle aandacht.

Wat is daar voor nodig?

Focus

Uit de standvastige mening kan ik me dus wel vinden in het woord…. Focus! De definitie van Focus, in deze context, is:

De aandacht sterk op één punt richten.

Focus je op datgene, waar je mee bezig bent. Laat je niet afleiden door andere zaken, die er tussendoor gebeuren.

Als ik aan het werk bent, lopen er diverse soorten werkzaamheden door elkaar. Van inspiratie coach, naar het verwerken van bedrijfsadministratie’s, boeken uitgeven, persberichten maken, jaarrekeningen samenstellen, websites bijwerken, workshops geven, communicatie tussen auteur’s en uitgeverijen, belastingaangiften samenstellen, mails beantwoorden, lezing voorbereiden etc. etc..
Ja… soms is dat erg druk, vermoeiend en overweldigend, zeker voor mijn hoofd, die ook nog alles wil en moet onthouden.

Stoppen met één of meerdere activiteiten… nee, heel bewust maak ik de keuze, dat ik dat niet kan. Niet omdat het moet, maar omdat ik er zo blij van word.
Op drukke dagen zucht ik ook wel eens, omdat het soms veel is. Maar van binnen brand nog steeds een vuur voor alles wat ik doe, en daar word ik blij van.

Natuurlijk word ik regelmatig gebeld, worden er vragen gesteld via de app of ontvang ik e-mails, waar een antwoord gewenst is. Telefoontjes worden uiteraard direct afgehandeld, echter mails en berichten, laat ik tijdens drukke dagen even wachten.
Een paar jaar geleden liet ik al het andere werk vallen en ging direct met de vragen aan de slag. Dat doe ik nu niet meer. Want als mijn Focus gericht is op de cijfers van een jaarrekening, kan ik niet bezig zijn met bijvoorbeeld mijn werk voor de uitgeverij. Dus na een uurtje of twee, neem ik even een pauze en verleg mijn aandacht dan naar de vragen. Dit helpt mij om rust te creëren in mijn hoofd en zo in mijn werk.

Daarnaast maak ik gebruik van een kladblok. Ieder bedrijfsonderdeel heeft zijn eigen pagina, die ik vol schrijf met alles wat ik nog wil c.q. moet doen. Het helpt mij om het uit mijn hoofd te halen en zichtbaar te maken. Zo hoef ik het niet meer alles te onthouden, en kan ik per dag alle bladzijden nagaan en beslissen, wat moet vandaag… en wat kan een dag later.

Dus nee… met de mening “Je kunt maar één ding goed doen als ondernemer!”, ben ik het niet eens.
“Je moet je focus leggen op daar waar jij goed in bent in dat bedrijf en daar moet je je op richten.” Daar ben ik het wel mee eens… dat doe ik ook, wellicht niet op de wijze van de standvastige persoonlijkheid, maar op de Voelsprietjes eigen-wijze, want…

“Alles wat je aandacht geeft, groeit!”